Drie oranje soci.bikes voor BestelBieb

11 december 2020, Stede Broec/Enkhuizen

Drie oranje soci.bikes voor BestelBieb

Het Oranje Fonds en Stichting Glaswerk steunen de BestelBieb, zodat de Stichting Westfriese Bibliotheken kan investeren in drie elektrische bakfietsen van soci.bike. Met de fietsen kunnen boeken aan huis bezorgd worden bij kwetsbare inwoners van West-Friesland, die voorlopig niet de deur uit kunnen of durven vanwege het coronavirus.

Ruim 3.700 bezorgingen

Tijdens de coronasluiting in het voorjaar opende de Stichting Westfriese Bibliotheken meteen deze bezorgservice. Er zijn toen in drie maanden tijd ruim 2.500 boekentassen geleverd. Toen de bibliotheken weer open mochten, is de dienst in stand gebleven en uitgebreid met een afhaaldienst. Inmiddels is de teller ruim voorbij de 3.700 bestellingen, omdat kwetsbare inwoners nog steeds liever gebruik maken van bezorging aan huis.

De bibliotheek gaat de bakfietsen ook inzetten voor SeniorLAB activiteiten om inwoners kennis te laten maken met het plezier van digitale mogelijkheden. Door coronamaatregelen hebben online diensten een vlucht genomen, maar niet iedereen gaat daar even makkelijk mee om. Met boekentassen en het mobiele SeniorLAB in de bakfiets brengt de Bibliotheek de wereld dichterbij: letterlijk en figuurlijk, fysiek en digitaal. Daarmee heeft de bezorgdienst een sterk sociaal karakter om kwetsbare inwoners van Westfriesland betrokken te houden.

Vitaal, veilig en duurzaam

De bezorgers zijn vrijwilligers van de Westfriese Bibliotheken. Ook voor hen heeft de dienst bijzondere waarde: ze willen graag iets voor anderen doen, maar horen zelf bij de risicogroep van het virus. Met de bezorgdienst kunnen ze op een veilige manier toch hun steentje bijdragen. Tegelijkertijd genieten ze van beweging in de frisse lucht met een doel. Het werkgebied van de Westfriese Bibliotheken bestrijkt ruim 500 vierkante kilometer. Bezorgers gebruikten hiervoor een eigen fiets en balanceerden met boekentassen op de bagagedrager en aan het stuur. Voor grotere afstanden stonden bezorgers met een auto klaar. Dat moest veiliger en duurzamer kunnen. De Stichting Westfriese Bibliotheken vroeg een subsidie aan bij Het Oranje Fonds en Stichting Glaswerk en zocht contact met soci.bike in Enkhuizen: een lokale leverancier met een maatschappelijk doel. De bakfietsen die zij leveren zijn elektrisch ondersteund, hebben een handig klepje aan de voorkant en passen door een standaard deur. Daarnaast sluit het sociale karakter van de bakfiets goed aan bij de Westfriese Bibliotheken.

Bakfietsen met een verhaal

Op het eerste gezicht lijken veel bakfietsen op elkaar, maar de soci.bike bakfiets maakt op een aantal fronten wel een degelijk een verschil. Enerzijds verrast de soci.bike met slimme oplossingen die de dagelijkse ritten in het drukke verkeer zoveel makkelijker, veiliger en comfortabeler maken en is de fiets in elke gewenste kleur leverbaar. Anderzijds is het ook een elektrisch ondersteunde bakfiets met een sociaal maatschappelijke impact. De bakfiets wordt namelijk gemaakt door mensen die een (nieuwe) kans op de arbeidsmarkt krijgen. Bij soci.bike worden geen mensen aangenomen om bakfietsen te maken, maar maken zij bakfietsen om mensen aan te kunnen nemen.

BestelBieb

De bakfietsen zijn herkenbaar aan de huisstijl oranje kleur en het logo van de bibliotheek. Bestellingen voor boekentassen kunnen geplaatst worden via westfriesebibliotheken.nl/bestelbieb. Wie er digitaal niet uitkomt, kan contact opnemen met de Klantenservice: 0228 74 39 43

Voor informatie over:
Stichting Westfriese Bibliotheken neemt u contact op met Paula Orme, Communicatie Coördinator, via porme@westfriesebibliotheken.nl of 0228 74 39 43.
Soci.bike neemt u contact op met Annemieke Hageman, marketingmanager, via marketing@soci-com.nl of 0228 326 100.

Laat een reactie achter