Persbericht Innovatiefonds Noord-Holland over financiering van Algae Innovations Netherlands B.V.

Amsterdam, 6 november 2019

Innovatiefonds NH ondersteunt duurzame innovatie met microalgen

Algae Innovations Netherlands B.V. (AIN), een startup gevestigd in Amsterdam, heeft een converteerbare lening van €300.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. Deze lening stelt AIN in staat om nieuwe, op algen gebaseerde, natuurlijke plantenvoeding te bewijzen in de teelt van voedings- en siergewassen.

In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (Swammerdam Institute for Life Sciences) is een unieke toepassing ontwikkeld waarbij specifieke micro-algen (AquaPhyto) worden toegepast als plantenvoeding. De toepassing heeft geleid tot een gezamelijke patentaanvraag. Bij de toediening van AquaPhyto aan planten komt een breed spectrum aan nuttige stoffen vrij en wordt de bio-activiteit tussen plant-bodem-omgeving gestimuleerd. Dit bevordert de groei van de planten en bevordert de plantweerbaarheid op naturlijke wijze.

Ad van Vugt, CEO van Algae Innovations Netherlands: “Het gebruik van AquaPhyto als plantenvoeding voor consumptie- en siergewassen heeft een positief effect op de groei van planten en bevordert de plantweerbaarheid op natuurlijke wijze. In de praktijk zijn reeds veelbelovende resultaten behaald in samenwerking met een consortium van professionele telers, waaronder een wereldspeler in de sierteelt van bromelia’s en vleesetende planten. Middels ondersteuning van het Innovatiefonds NH wil het bedrijf met een ontwikkeltraject op praktijkschaal tot commerciële implementatie komen van dit unieke product en haar onderscheidende toepassing.”

Wouter Keij, directeur Innovatiefonds Noord-Holland: “Met de nieuwe oplossing van Algae Innovations Netherlands wordt een belangrijke stap gezet richting natuurlijke voedingsstoffen voor met name voedingsgewassen. Het bedrijf heeft contacten met afnemers in de keten en zal de voedingsstof onder praktijkomstandigheden gaan testen. Het is uitermate positief dat ook private investeerders in deze financieringsronde een bijdrage leveren.”

OVER HET INNOVATIEFONDS NOORD-HOLLAND

Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de Provincie Noord-Holland, de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin, met steun door de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het Fonds ondersteunt ondernemers in de Provincie Noord-Holland met financiering van innovatie in de fase van Proof-ofConcept. Het Fonds verstrekt converteerbare leningen. De looptijd van het eerste fondsdeel is 2018- 2023. www.innovatiefondsnoordholland.nl

OVER ALGAE INNOVATIONS NETHERLANDS B.V

Algae Innovations Netherlands B.V. (AIN) is gespecialiseerd in de teelt van micro-algen in bassins. Het bedrijf is mede dankzij ondersteuning van de organisatie Meermaker gevestigd op een voormalige glastuinbouwlocatie in de Haarlemmermeer. In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam is de afgelopen jaren gewerkt aan een kweekproces voor het product Aquaphyto waarop inmiddels gezamenlijk een patent is aangevraagd. De verwachting is dat Aquaphyto de chemie in land en tuinbouw aanzienlijk kan terugdringen. www.algaeinnovations.nl

Voor meer informatie
Ad van Vugt, CEO Algae Innovations Netherlands BV, info@algaeinnovations.nl +31653862769
Wouter Keij, directeur Innovatiefonds Noord-Holland, info@innovatiefondsnoordholland.nl +31202460000

Laat een reactie achter