Innovatiefonds

Overzicht nieuws

21-05-2019

Persbericht Innovatiefonds Noord-Holland over financiering van Sonarski

Amsterdam, 21 mei 2019

Geld van Innovatiefonds NH voor inspectie kademuren.

Sonarski B.V., een startup gevestigd in Haarlem, heeft een converteerbare lening van € 297.716 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. Met deze financiering ontwikkelt het bedrijf een oplossing waarmee hoge resolutie onderwaterbeelden kunnen worden gemaakt; als het ware Google Streetview, maar dan onder water. Het systeem gaat onder meer ingezet worden bij de inspectie van kademuren en het detecteren van vervuiling in Amsterdam en Haarlem.

Sonarski maakt bij dit systeem gebruik van moderne technieken waarmee digitale beelden worden gemaakt zodat een goed oordeel kan worden gevormd over de kwaliteit van kademuren en andere onderwater structuren.

André Kapitein, CEO van Sonarski: “De financiering van het Innovatiefonds Noord-Holland maakt het mogelijk om ons systeem te bewijzen onder praktijkomstandigheden van onder meer de inspectie van kademuren. Door de toepassing van moderne laser en sonar technologie, gecombineerd met geavanveerde algoritmes kunnen hoge resolutie onderwaterbeelden worden gemaakt waarmee onder meer de kwaliteit van bijvoorbeeld een kademuur en de veranderingen over tijd kunnen worden bepaald. Dat is een aanwinst t.o.v. meer gangbare visuele technieken. In ons project werken wij samen met marktpartijen, waaronder SPIE, de Technische Universiteit Twente en de Hogeschool van Amsterdam.”

Wouter Keij, directeur Innovatiefonds Noord-Holland: “Met de oplossingen van Sonarski kunnen onder water opnamen worden gemaakt die digitaal zijn en daardoor geschikt zijn voor moderne big data analyse technieken. Dat Sonarski kiest om als eerste kademuren te gaan inspecteren is – gelet op de huidige problemen met kademuren – natuurlijk heel mooi. De technologie is ook toepasbaar in andere markten dan die van de kademuren en dat maakt het project extra waardevol.”

OVER HET INNOVATIEFONDS NOORD-HOLLAND
Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de Provincie Noord-Holland, de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin, met steun door de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het Fonds ondersteunt ondernemers in de Provincie Noord-Holland met financiering van innovatie in de fase van Proof-of- Concept. Het Fonds verstrekt converteerbare leningen. De looptijd van het eerste fondsdeel is 2018-2023. www.innovatiefondsnoordholland.nl

OVER SONARSKI
Sonarski is onderdeel van Kapitein Labs uit Haarlem. Kapitein Labs is een gespecialiseerd R&D Lab waar samen met overheid, onderwijs en de industrie high tech oplossingen worden gecreëerd voor een betere wereld. https://www.kapiteinlabs.com

Voor meer informatie
André Kapitein, CEO Sonarski, tel: 0646331705
Wouter Keij, directeur Innovatiefonds Noord-Holland, tel: 0202460000

Ga naar nieuwsoverzicht